Wat kost studeren in het buitenland?

Net zoals in Nederland zijn bij studeren in het buitenland drie kostenposten het grootst: collegegeld, huisvesting en levensonderhoud. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor je zorgverzekering en moet je in landen buiten de EU vaak voor een studentenvisum betalen. De kosten voor studeren in het buitenland kunnen sterk per land, en zelfs per stad of universiteit verschillen. Het collegegeld is hierbij niet automatisch de grootste kostenpost, dus houd daar rekening mee als je de kosten voor een studie in het buitenland wilt inventariseren.

Hieronder vind je algemene informatie over de verschillende kostenposten. De beste manier om specifieke informatie te vinden voor de studie waar jij interesse in hebt is door contact te zoeken met de universiteit waar je wilt gaan studeren en door te vragen stellen aan studenten die daar al studeren. Als je een vraag wilt stellen aan een van onze NWS-leden kan dat hier.

Collegegeld

Internationaal varieert de hoogte van het collegegeld sterk. Over het algemeen is het collegegeld buiten de EU fors hoger omdat je daar een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betaalt. Dit begint ergens rond de €5000 per jaar, en kan in extreme gevallen oplopen tot boven de €20.000 per jaar. De reden hiervoor is dat je als buitenlandse student niet worden gesubsidieerd door het land waar je studeert, wat wel het geval is als je in Nederland studeert. Als je binnen de EU gaat studeren heb je echter het recht om hetzelfde collegegeld te betalen als iemand uit dat land zelf. Dit betekent dat je in sommige landen meer (o.a. het Verenigd Koninkrijk) en in een aantal landen minder dan in Nederland betaalt. Ook zijn er landen binnen de EU waar je zelfs helemaal geen collegegeld hoeft te betalen. Vaak moet je daar dan wel een verplichte bijdrage betalen aan de studentenvakbond, deze loopt echter nooit hoger op dan enkele honderden euro’s.

De hoogte van het collegegeld kan ook verschillen binnen een land zelf. In veel landen wordt het collegegeld op nationaal niveau vastgesteld, maar het kan ook het geval zijn dat het op regionaal niveau of door universiteiten zelf wordt bepaald. De verschillen in de hoogte van collegegeld kunnen, vooral in landen buiten de EU, sterk per universiteit verschillen. Ga er dus niet van uit dat het collegegeld aan één universiteit indicatief is voor het collegegeld bij andere universiteiten in dat land.

Kijk op de website van Wilweg en de website van Mastersportal  voor meer informatie.

Huisvesting en levensonderhoud

De kosten voor huisvesting en levensonderhoud verschillen, net als het collegegeld, sterk per land en stad. Hierbij is jouw eigen levensstijl natuurlijk ook een belangrijke factor. Over het algemeen zijn zowel huisvesting als levensonderhoud in een grote stad duurder dan het leven in een kleine stad. Mocht je al een idee hebben waar je wilt gaan studeren, dan zijn vragen over huisvesting en levensonderhoud bij uitstek iets om over na te vragen bij een NWS’er die daar al studeert. Dat kan hier.

Begroting

Hier vind je specifieke begrotingen voor een aantal landen en een begrotingsformat dat handig kan zijn bij het inschatten van de kosten: www.wilweg.nl/volledige-studie/financiering/begroting