Diplomawaardering en studiecontroles: wat moet ik voor, tijdens en na mijn studie bij DUO regelen?

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is ook voor de student in het buitenland een centrale organisatie. Lees hieronder wat je voor, tijdens en na je studie bij DUO moet regelen.

Voor je studie: kwaliteitscontrole voor de studiefinanciering

Ook voor een studie in het buitenland kun je Nederlandse studiefinanciering aanvragen bij DUO. Om hiervoor in aanmerking te komen, stelt DUO in samenwerking met Nuffic vast of de kwaliteit van je opleiding voldoende is. Omdat hier enige tijd overheen kan gaan, is het belangrijk je studiefinanciering zo vroeg mogelijk aan te vragen (uiterlijk 3 maanden voor je vertrek). Een verdere voorwaarde is dat je geen studietoelage van een buitenlandse overheid ontvangt.
In plaats van een Studentenreisproduct kun je tijdens je studie een OV-vergoeding ontvangen.

Kijk hier voor meer informatie over de voorwaarden voor en het aanvragen van studiefinanciering voor een opleiding in het buitenland.

Tijdens je studie: inschrijvingscontrole

Tijdens je studie zal DUO ieder half jaar je inschrijving aan de buitenlandse onderwijsinstelling controleren om het recht op studiefinanciering te behouden. Hiervoor krijg je een formulier toegestuurd op het postadres dat bij DUO geregistreerd staat. Dit formulier moet door de studentenadministratie van je universiteit worden ondertekend en kan niet worden vervangen door een een ander bewijs van inschrijving van de universiteit.

Na je studie: kopie diploma opsturen

Zodra je je studie hebt afgerond, is het belangrijk je studiefinanciering via Mijn DUO meteen stop te zetten. Om je OV-vergoeding en een eventuele beurs in een gift te laten omzetten, laat je na ontvangst van je diploma een kopie van je diploma en cijferlijst aan DUO toekomen. Je kunt ervoor kiezen een door de onderwijsinstelling verstrekte, gestempelde en ondertekende kopie per post naar DUO te sturen of in één van de servicekantoren van DUO een kopie van je originele documenten te laten maken.

Kijk hier voor informatie.