Oriëntatie

Studeren in het buitenland heeft grote voordelen. Je breidt je talenkennis uit, leert de cultuur van je studieland (nog beter) kennen, je kunt een universiteit kiezen die uitblinkt in jouw vakgebied of zelfs een studie volgen die in Nederland niet worden aangeboden. Veel studenten zien hun studie in het buitenland als een unieke ervaring, waarbij ook hun persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling kwam. Een studie in het buitenland geeft bovendien vaak een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit aan, wat door potentiële werkgevers over het algemeen graag wordt gezien.

Bij de voorbereiding komt meer kijken dan bij een studie in Nederland. Het is belangrijk om op tijd te beginnen je te oriënteren. Let er daarbij op dat de aanmeldingsdeadlines vaak eerder zijn dan in Nederland. In bijvoorbeeld de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zweden moet je er rekening mee houden dat de deadline voor het volgende collegejaar al in januari of zelfs nog eerder is. Een goede eerste stap is het maken van de test op Deze wijzer helpt je bij de oriëntatie en geeft tips voor de voorbereiding op een studie in het buitenland. Op de bijbehorende website van WilWeg vind je ook een checklist vind je bovendien een overzicht van belangrijke informatie met betrekking tot het studeren in 43 verschillende landen en de financiering van een studie in het buitenland.

Organisaties

De volgende organisaties bieden betrouwbare informatie met betrekking tot studeren in het buitenland:

Praktische informatie: een overzicht per land

WilWeg, een initiatief van Nuffic, onderhoudt een overzicht van de onderwijssystemen in verschillende landen. Kijk hier voor vergelijkingen tussen het Nederlandse systeem en dat van het land van je keuze. Zoek je praktische basisinformatie over het studeren in het buitenland? Kijk dan hieronder! Zit het land van je keuze er nog niet tussen? Verstuur dan een e-mail aan het Voorlichtingsteam.

 

engelse-vlag

Het Verenigd Koninkrijk

Het academische jaar loopt in het Verenigd Koninkrijk van september-oktober tot juni-juli. Een bacheloropleiding duurt over het algemeen drie tot vier jaar, een master één tot twee jaar. De deadline voor inschrijvingen voor opleidingen geneeskunde/diergeneeskunde en Oxford/Cambridge met aanvang van studiejaar 2017 is 15 oktober 2016. De deadline voor overige inschrijvingen voor aanvang van studiejaar 2017  studies is 15 januari 2017. Inschrijvingen worden verwerkt door The Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Er mag bij maximaal vijf universiteiten een aanmelding worden ingediend, voor medicijnen is dit aantal beperkt tot vier. Toelating per universiteit en opleiding verschilt en is over het algemeen behoorlijk selectief vergeleken met Nederland. Aanmeldingen worden onder andere beoordeeld op je cijfergemiddelde, een personal statement en werk/stage-ervaring. Sommige opleidingen vereisen deelname aan een gestandaardiseerde test (LNAT voor rechten, STEM-testen voor wiskunde en exacte wetenschappen). Voor Nederlandse studenten wordt bewijs van de beheersing van de Engelse taal gevraagd, vaak uitgedrukt in een minimum te behalen score in de TOEFL of IELTS test. Het jaarlijks collegegeld bedraagt zo’n 9000 pond in 2016-2017. Afhankelijk van de stad waarin je studeert zijn geschatte jaarlijkse leefkosten zo’n 8500 pond in 2016-2017. Financiële ondersteuning is beperkt tot niet beschikbaar voor Europese studenten. Wel kan een lening voor het collegegeld worden aangevraagd bij Student Finance Services England, of bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Handige links:

 

vlag-usa-verenigde-staten-van-amerika-vlag

De Verenigde Staten

Het academische jaar loopt in de Verenigde Staten van augustus-september tot mei-juni. Een bachelor duurt over het algemeen vier jaar en is vaak van het breed georiënteerde ‘liberal arts’ type. Een master duurt ongeveer één tot drie jaar. De deadline voor ‘Early Applications’ – vroege aanmeldingen voor specifieke topuniversiteiten – is in oktober-november voorafgaand aan het volgende studiejaar. Overige deadlines zijn in het voorjaar, meestal rond januari. Een paar honderd universiteiten maakt gebruik van The Common Application (CommonApp) voor inschrijvingen. Het is niet ongebruikelijk om – afhankelijk van hoeveel tijd je hebt – wel 6-10 verschillende aanmeldingen te sturen, maar het aantal inschrijvingen verschilt sterk per persoon. Voor veel universiteiten zul je aparte motivatie-essays moeten schrijven. Daarnaast is de Standardised Aptitude Test (SAT-test) voor veel universiteiten een must, naast eventuele taaltesten voor buitenlandse studenten. Het collegegeld loopt sterk uiteen: vaak bedraagt dit meer dan 10000 dollar per collegejaar. Leefkosten lopen tevens sterk uiteen maar kunnen net zo hoog als het collegegeld uitvallen. Ten opzichte van het VK is er wel een grotere beschikbaarheid van merit-based en need-based scholarships (beursen) – dit is voor iedere universiteit verschillend.

Bekijk hier vlogs uit de VS van de NWS/WilWeg februari vlogmaand & webinar serie:

Handige links:

 

1280px-flag_of_germany-svg

Duitsland

1. Het DIA-Stipendium is bedoeld voor gemotiveerde HBO/WO-studentendie voor een uitwisseling of een master naar Duitsland gaan en voor (toekomstige) onderzoekers die voor hun onderzoek een periode in Duitsland verblijven. De deadline is op 1 december voor een verblijf in Duitsland tijdens het daaropvolgende zomersemester. De beurs kan gecombineerd worden met een Erasmusbeurs en bestaat uit een financiële bijdrage van 1.800 – 2.000 euro voor maximaal één semester. De deadline is op 1 december aanstaande voor een verblijf volgend semester.
 .
2. De DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) heeft een aantal beurzen voor een zomercursus, (deel van) een master of onderzoek in Duitsland. Deze beurzen bestaan uit maandbijdrages van 750 – 1.000 euro per maand of een eenmalige bijdrage tot 2.250 euro, verstrekt voor periodes van een paar weken tot 24 maanden. De deadlines voor de belangrijkste beurzen zijn al op 1 december (!) aanstaande voor een zomercursus, master of onderzoek vanaf juni volgend jaar (studenten die vanaf oktober 2018 een master willen gaan doen in Duitsland, moeten dus al vóór 1 december 2017 een aanvraag doen).

Handige links:

 

flag_of_france-svg

Frankrijk 

Handige links: