Clubs

Over de hele wereld zijn NWS-clubs te vinden in steden waar Nederlanders studeren. Sommige hiervan zijn groot, zoals NWS-Cambridge, andere zijn nog klein, zoals onze clubs in Tokyo en Seoul. Wat alle clubs met elkaar gemeen hebben is dat er door het jaar heen evenementen georganiseerd worden voor de Nederlanders in die stad. Zo leren de studenten elkaar en de lokale cultuur beter kennen, terwijl ze actief verbonden blijven met het thuisland. Tot de georganiseerde bijeenkomsten behoren de jaarlijkse Sinterklaasborrel, lezingen, uitstapjes naar bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade en verschillende sociale evenementen.

Studeer je in een stad waar nog geen club is en wil je er een oprichten? Neem dan contact op met het bestuurslid Clubs door een mail te sturen naar clubs@wereldwijdestudenten.nl.

Bestaande NWS-Clubs

NWS-Oxford

NWS-Oxford, ook wel Oxford Dutch Society genoemd, is een van de grotere clubs binnen het netwerk van NWS en organiseert verschillende evenementen per term. Vaak komt het neer op twee borrels, met eventueel een diner bij een college vooraf, en een derde evenement dat verschilt per term. In Michaelmas Term is het de Sinterklaasborrel, in Hillary Term meestal de Dutch BOP (Big Open Party) en in Trinity Term een evenement rond Koningsdag. Word vooral lid van onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van alle evenementen die NWS organiseert in Oxford. Mocht je nog vragen hebben, vraag het dan op Facebook of stuur een mail naar clubs@wereldwijdestudenten.nl.

Van NWS-Oxford verscheen eerder een artikel over de kosten van een studie in Oxford op onze website.

NWS-Oxford

NWS-Cambridge

Ook in Cambridge de Nederlandse studentengemeenschap sterk vertegenwoordigd. Elke ‘term’ worden er verschillende evenementen georganiseerd zoals borrels en formals (diners in een college met of zonder gowns), met als hoogtepunten Sinterklaas en Koningsdag. Word lid van de Facebook-groep om op de hoogte te blijven van de evenementen in Cambridge.

Cambridge Sinterklaas 2015

NWS-Londen

De NWS-Club in Londen is net als de stad erg dynamisch en verbindt de Nederlandse studenten op de belangrijkste universiteiten van Londen. In 2016 organiseerde de club onder andere een netwerk evenement met werkgevers in Londen en een groot feest op Koningsnacht. Bekijk hier de Facebook-groep.

dutchhub1kclff

K.A.V. Alcuinus (Aken)

K.A.V. Alcuinus is een in 1957 opgerichte studentenvereniging in het Duitse Aken. Sinds die tijd is Alcuinus hét aanlooppunt voor Nederlandse studenten die in Aken studeren – zowel op de FH alsook op de RWTH Aachen. Alcuinus organiseert iedere maand wel activiteiten voor haar leden. Voorbeelden zijn de Nederlandse introductiedagen, verenigingsavonden, spotieve activiteiten, deelname aan de Batavierenrace, sinterklaassurprises en het gezamelijk bezoeken van activiteiten van de RWTH. Daarnaast kun je altijd bij hen terecht voor vragen met betrekking tot je studie in Aken.

Met haar campagne Studeren in Aken ligt Alcuinus voor op middelbare scholen en helpt scholieren bij de inschrijving in Aken. Sinds 2017 is Alcuinus ook officieel een club van NWS. Wil jij kennis maken met Alcuinus? Neem dan een kijkje op hun website.

NWS-Bournemouth

NWS Bournemouth heeft een groep van 30 zeer actieve leden. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd. Van een kennismaking-borrel en koningsdag tot de jaarlijkse Nederland vs België voetbaldag met barbecue. Aangezien Bournemouth aan de zee ligt wordt hier goed gebruik van gemaakt. Deze winter is voor het eerst een nieuwjaarsduik georganiseerd en in de zomer zijn er vaak spontane bijeenkomsten op het strand om te volleyballen. Wil je ook lid worden of op de hoogte blijven van alle evenementen voeg ze dan even toe op Facebook.

Bournemouth Koningsdagbournemouth

NWS-Manchester

Onze NWS club in Manchester begon erg klein, maar we zijn aan het groeien. Op dit moment hebben we rond de 10 actieve leden. We spreken ongeveer 1 keer per maand af in de vorm van een etentje of een borrel. We proberen ook wat meer actieve dingen te doen zoals wakeboarden of hiken, aangezien er zo veel te doen is in Manchester!Via Facebook worden er regelmatig spontane dingen afgesproken zoals een lunch of een bezoekje aan een theater voorstelling, dus wordt vooral lid van onze Facebookgroep om op de hoogte gehouden te worden. Mocht je meer willen weten of vragen hebben, stel het in de Facebook groep of mail naar mireillevdtorre@gmail.com.Hopelijk zien we je in Manchester!

Manchester Koningsdag 2016

NWS-York

NWS York is een gezellige kleine club. Veel studenten zijn hier maar voor een paar maanden, dus er is altijd wel een nieuw gezicht bij de bijeenkomsten. Sinterklaas en Koningsdag vieren we gezellig met elkaar. Bekijk de Facebook groep hier.

NWS-Warwick/ECHT

NWS-Warwick – in 2018 omgedoopt tot ECHT – is een relatief nieuwe organisatie, maar met grootse plannen! ECHT is gesticht door een aantal Nederlandse studenten met het oog om Nederlanders aan de universiteit van Warwick te verbinden. Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot een heuse organisatie die grote internationale feesten lanceert, b.v. ter ere van Kingsday of Sinterklaas.

NWS-Marseille

NWS-Marseille is een van de jongere clubs binnen het NWS-netwerk. NWS-Marseille heeft in de afgelopen twee jaren verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een Sinterklaasfeest, vrijdagmiddagborrels, en een evenement rond Koningsdag. Dus ben jij in Marseille, vind je het leuk en gezellig om zo nu en dan wat leuks te ondernemen, en vind je het leuk om vrienden kennis te laten maken met een stukje Nederlandse cultuur, kom dan een kijkje nemen oponze Facebookpagina.

De voorzitter van Marseille schreef eerder eenartikelover het studentenleven in de Franse havenstad.

NWS-Barcelona

NWS-Barcelona bestaat slechts twee jaar maar is ook een gezellig netwerk van Nederlandse studenten in het zuiden van Europa. Denk je na over een studie in Barcelona? Voor een beter beeld van de kosten en andere zaken heeft de voorzitter van de lokale club de belangrijkste punten in een informatief artikel gegoten.

NWS-Kopenhagen

In 2018-2019 is NWS-Kopenhagen van start gegaan! Deze NWS-club is goed actief geweest en heeft o.a. een Dutch pubquiz, Sinterklaasfeest en Koningsfeest georganiseerd. Met ongeveer 25 leden hebben ze een uitstekend eerste jaar achter de rug. Ga je studeren in Kopenhagen? Volg deze Facebookpagina dan om op de hoogte te blijven van hun evenementen en om lid te worden van hun ‘social group’ om deel te nemen aan kleinere groepsactiviteiten.

NWS-Rusland

In 2018-2019 is NWS-Rusland opgestart in samenwerking met Nuffic Neso Rusland. Aanvankelijk is de club gestart in Moskou en inmiddels is er ook een club in St. Petersburg: vandaar dat er gekozen is voor de overkoepelende naam NWS-Rusland. Er is een eerste borrel georganiseerd met ongeveer 10 Nederlanders. Voor komend jaar staan er verschillende activiteiten op de planning – van lezingen tot borrels. NWS-Rusland kun je bereiken via hun Facebook pagina.

NWS-Seoul

NWS-Seoul is relatief jong en klein. De club bestaat slechts een jaar, maar in dat jaar hebben we al een flink aantal leden bij elkaar verzameld en een aantal leuke dingen samen gedaan. We hebben ongeveer elke maand wel een evenement, in het begin en het eind van de semesters organiseren we borrels en soms schuiven we aan bij de borrel van het Nederlandse zakennetwerk hier in Seoul. Daarnaast hebben we ook Koningsdag gevierd met een picknick, Sinterklaas gevierd met Nederlandse lekkernijen, de Nederlandse ambassade bezocht en Nederland aangemoedigd bij het World Championship Speed Skating.De meeste leden studeren aan de Graduate School of International Studies (GSIS) van verschillende universiteiten omdat de vakken op een GSIS in het Engels worden aangeboden. Enkele Nederlanders hier kennen elkaar al van de opleiding Koreanstudies in Leiden, maar we hebben ook een leden die rechten of nanoscience studeren: redelijk divers dus. We hopen dat we in de toekomst een grote verscheidenheid aan studenten kunnen ontvangen! Je kan ons vinden opFacebook.

Wil je meer weten over de kosten van een studie in Zuid-Korea en welke beurzen er beschikbaar zijn? Dit en nog veel meer heeft de voorzitter van NWS-Seoul samengesteld opdeze pagina.

NWS-Seoul

NWS-Tokyo

NWS heeft clubs over de hele wereld in steden als Cambridge, Beijing, Washington etc. Maar waarom nog niet in Japan? Dat dachten wij ook, en daarom is er nu ook NWS Tokyo.
Wat doet deze club? We organiseren typisch ‘Nederlandse’ evenementen zoals Sinterklaas en Koningsdag, maar ook borrels en evenementen om de stad waar wij studeren beter te leren kennen (denk daarbij aan een dagje theater of bioscoop). Voor de rest is er ook de mogelijkheden om informatieve bijeenkomsten te organiseren, zoals een symposium door een Nederlandse diplomaat. 

Uitnodigingen voor borrels en andere evenementen worden op deze pagina gepost, dus hou het vooral goed in de gaten!
 

NWS-Peking

“We zijn de net opgestarte maar al heel levendige Pekinggroep. Onze groep bestaat uit Nederlandse studenten die op allerlei verschillende Pekingse universiteiten studeren, maar de meeste leden wonen binnen de driehoek Peking Universiteit, Tsinghua en Wudaokou; kortom, in de universiteitsbuurt Haidian in het Noordoosten van Peking.We organiseren jaarlijks een Koningsdagdiner en borrel, een sinterklaasfeest en hopelijk (we zijn net begonnen) binnenkort nog veel meer!Omdat Facebook geblokt is in China, gebruiken we WeChat. Er is een speciale WeChatgroep voor  NWS-Peking. Wil je meedoen? Stuur dan een bericht naar Eric (WeChat ID: EricHendriks). Ben je net aangekomen in Peking en heb je nog geen WeChat? Download het dan nu meteen, want je kan hier in China niet functioneren zonder WeChat.”

Peking Sinterklaas 1

NWS-Perth

In 2018-2019 is er ook een NWS-club in Perth opgestart. Deze is nog erg klein maar hoopt komend jaar uit te breiden! De club werkt samen met de Nederlandse vereniging te Perth enerzijs en NWS anderzijds. Er zijn o.a. al een karaokeavond, netwerkevenement en Sinterklaas-maaltijd georganiseerd. Studeer je in Perth of ga je er binnenkort naartoe voor de studie? Kijk dan even op deze pagina of neem contact met ons op om informatie over het eerstvolgende evenement te krijgen.

Lijst met alle NWS-Clubs:

Op dit moment zijn er de volgende NWS-clubs:

Studeer je in een stad waar nog geen club is en wil je er een oprichten? Of wil je graag in contact komen met NWS’ers in een bepaalde stad? Neem dan contact op met het bestuurslid Clubs door een mail te sturen naar clubs@wereldwijdestudenten.nl . We helpen je graag!