Aken, mijn tweede thuis!

Het is maandagochtend, bijkomend van het drukke weekend en voorbereidend op de komende week, ben ik op weg naar het Bernardinuscollege in Heerlen. Het wordt weer zo’n periode waarin je niet weet hoe je alles gaat redden, maar het uiteindelijk toch binnen de deadline haalt. Al die verplichtingen, zoals huiswerk, proefwerken, scripties, mondelingen, profielwerkstuk en examens, zorgen ervoor dat je weinig tijd over hebt om met andere dingen bezig te zijn. Je doet je uiterste best om je middelbare schoolperiode op tijd af te sluiten en denkt totaal niet aan je vervolgopleiding. Gelukkig zijn er docenten die genoeg informatie verzamelen en voorlichtingen verzorgen. De grote tip was om de Beratungstage in Aken te bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met mijn ouders namen we ons de tijd om er gezellig naar toe te gaan. Een gezellige middag Aken was het zeker. In de RWTH hangt een enorm warme sfeer dat voor een aangename omgeving zorgt. Door deze overtuigende ambiance, was er geen twijfel meer mogelijk. Voor de vorm ben ik een paar weken later toch nog naar een andere open dag geweest, maar dat bevestigde mijn vertrouwde gevoel over Aken alleen maar. Ik wilde liever niet op kamers en vanuit mijn ouderlijk huis is Aken maar een kwartiertje met de auto. Dus ook dat was een voordeel om naar Duitsland te gaan. Al met al wist ik aan het eind van 5 gymnasium wel naar welke universiteit ik zou gaan, echter nog niet welke studie ik zou gaan volgen.

Niet alleen leraren deden hun best om voor iedereen de beste optie te vinden. Ook studenten proberen scholieren te helpen met de zoektocht naar een studie. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Studeren in Aken (SiA). Dat is een groep Nederlandse studenten in Aken die hun best doen om nieuwkomers te ondersteunen bij het eerste contact met de universiteit. Studeren in Duitsland is heel anders dan in Nederland. Het begint al met de inschrijving, waar je je eigen weg moet zoeken. Doordat niet alles duidelijk voorgeschreven staat, schrikt het velen af om zich er überhaupt in te verdiepen. Om te voorkomen dat potentiële studenten niet voor Aken kiezen, hebben Nederlandse studenten zich samengepakt en begeleiden de scholieren waar nodig. Zo heeft SiA ook mij weten te overtuigen om naar Aken te gaan. Via hen ben ik lid geworden van Alcuinus, de Nederlandse studentenvereniging in Aken. Maandelijks worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Af en toe is het fijn om iets met iemand te delen, in je eigen taal, eigen cultuur, eigen vereniging.

Voor mij was de taal totaal geen barrière. Binnen een paar weken, was ik er aan gewend. Ik kon in ieder geval de meeste dingen volgen en me verstaanbaar maken bij medestudenten. Ik heb ervaren dat Duitsers enorm veel respect hebben voor ons buitenlanders. Ze waarderen het dat wij wel hun taal spreken, terwijl zij geen woord Nederlands kunnen. Iedereen is bereid om je iets een tweede, derde of misschien wel achtste keer uit te leggen. Dit geeft natuurlijk een vertrouwd en motiverend gevoel, zeker als je het Duitse onderwijs systeem niet gewend bent. Opeens had ik tentamens terwijl heel Nederland vakantie had. In Nederland kennen we een schooljaar van september tot juli, terwijl Duitsland met twee Semesters, een Vorlesungszeit en een Klausurphase, werkt. Ik moet eerlijk toegeven dat dat wel even wennen was, zeker omdat ik voor het eerst niet meer meekon op vakantie. Maar nadat ik mijn eerste Klausur gehaald had, wist ik niet meer beter.

Los van het feit dat Aken voor mij een tweede thuis is, heeft studeren in Duitsland ook andere voordelen. Als student betaal je slechts €250 per semester. Doordat de meeste informatie online terug te vinden is, heb je nauwelijks kosten aan boeken. Daarnaast krijg je een semesterticket, waarmee je in heel Nordrhein-Westfalen gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer. Alsof dat nog niet genoeg financiële voordelen zijn, geeft DUO je een reiskostenvergoeding t.w.v. €90 per maand. Zelf woon ik niet op kamers, maar via andere Nederlandse studenten weet ik dat het huren van een kamer of appartement in Aken erg voordelig is t.o.v. in Nederland.

De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule behoort tot de grootste technische universiteiten in Duitsland en Europa. “Zukunft beginnt bei uns” is het motto waarmee de RWTH Aachen hun studenten opleidt tot sterke persoonlijkheden en specialisten. Mede dankzij het feit dat de RWTH zo hoog aangeschreven staat, hoeven hun toekomstige afgestudeerden zich geen zorgen te maken over een baan. Al tijdens je studie kom je in contact met genoeg bedrijven. Zoals de naam Technische Hochschule voorspelt, zijn het voornamelijk technische vakgebieden waarin les gegeven wordt. Dit neemt niet weg dat er geen aandacht is voor een sociaal vlak. Zo worden er ook docenten, psychologen en bedrijfskundige opgeleid. Ik studeer momenteel in mijn vierde semester Technik-Kommunikation. Dit is een vrij nieuwe studie waarin informatica gecombineerd wordt met communicatiewetenschappen. Wij houden ons bezig met de vraag hoe technische apparaten het beste kunnen communiceren met mensen, maar ook hoe mensen steeds beter de technische apparaten begrijpen. Mijn studie is zeer afwisselend, toekomstgericht en dus zeker niet saai. Door mijn vernieuwende studie, de gezelligheid met vrienden en de combinatie tussen hard werken en af en toe relaxen tijdens de Feiertagen, houd ik het heel goed vol. Bis bald in Aachen!

Yana Houben studeert aan de Technische Hochschule in Aken en is gastblogger voor NWS. 

Gepubliceerd op om 12:39