Nieuw leenstelsel onsuccesvol in Groot-Brittanniƫ

Gepubliceerd op 02-04-2014 at 13:50

Bezuinigingen en het sociaal leenstelsel, het is al jaren een heikel punt in de Nederlandse politiek.Ā Het kabinet wil ā‚¬1,2 miljard investeren in onderwijs en onderzoek. Studenten moeten dan wel een hogere eigen bijdrage voor hun studie betalen. Met een studie in het hoger onderwijs investeren studenten in zichzelf vindt de Tweede Kamer. Jaren geleden ging dezelfde discussie op in Engeland. Alhoewel het daar met name over de verhoging van het collegegeld ging, lijkt het resultaat hetzelfde te zijn; de student moet meer lenen.

 

Hoewel deze maatregelen de Nederlandse staat geld zou moeten besparen blijkt juist het omgekeerde waar in Groot-BrittanniĆ«. Volgens de BBCĀ denk de Britse overheid namelijk dat rond de 45% van de studenten niet in staat zal zijn om zijn of haar studentenlening af te betalen. Britse studenten hoeven hun lening pas terug te betalen als zij meer danĀ Ā£21,000 verdienen, dit was Ć©Ć©n van de voorwaarden om het collegegeld te verhogen naarĀ Ā£9,000 per jaar. Uit onderzoek blijkt nu dat het waarschijnlijk is dat deze maatregelen de staat daar meer kost dan uiteindelijk oplevert.

 

Voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker wellicht een reden om goed te onderzoeken van wat de gevolgen zullen zijn van een sociaal leenstelsel in Nederland. Momenteel lijkt het erop dat de invoering van het sociaal leenstelsel voorlopig wordt uitgesteld, omdat onderhandelingen zich in een impasse bevinden.