NWS in de weer voor de Groningen Declaration

Gepubliceerd op 26-03-2014 at 16:57

NWS houdt jaarlijks op veel plaatsen in samenwerking met de lokale clubs leuke evenementen. Maar behalve een netwerk van Nederlandse studenten in het buitenland te zijn, is NWS ook met veel andere zaken bezig. Zo is het NWS-onderzoek vaak voorbij gekomen. Momenteel speelt er weer wat anders wat interessant is voor studenten in het buitenland; de Groningen Declaration. Klinkt deze declaration je niet zo bekend in de oren? Dat kan, daarom willen wij je graag kort uitleg geven waar dit over gaat.

 

“The Groningen Declaration is the declaration of intent signed on 16 April 2012 in Groningen, the Netherlands, at the closure of the Global Founding Seminar “Digital Student Data Depositories Worldwide”. Digital Student Data Depositories Worldwide, or “The Groningen Declaration” as the initiative has come to be known, aims to bring about mobility. In e-identity systems and in the education sector (enrollment and admissions; student loans; and institutional funding systems) there are existing common data infrastructures which may logically lead to a number of developments.”

Kortom, de Groningen Declaration probeert het voor studenten (niet alleen de Nederlandse) makkelijker te maken om naar het buitenland te gaan, door uitwisseling van gegevens tussen universiteiten te digitaliseren en bij elkaar te brengen, zodat dit sneller gaat. In de toekomst zou het dus bijvoorbeeld makkelijker (en sneller) moeten kunnen om je studiefinanciering geregeld te krijgen.

Op uitnodiging van DUO gaat NWS in April daarom naar Washington DC om op nationaal, maar ook internationaal te overleggen met partners van deze declaration, en hopelijk wordt daar een breed steunvlak gecreëerd om dit te implementeren. Enkele van deze partners zijn bijvoorbeeld: diverse Europese Commissies, UNESCO, Nuffic, diverse grote internationale universiteiten zoals Boston College en alle Australische universiteiten.

Het zullen een aantal lange dagen worden, maar de veranderingen die de Groningen Declaration voorstellen zijn enkele waar NWS al tijden voor staat en daarom is dit dus een stap in de goede richting voor Nederlandse studenten in het buitenland.