Stand van zaken omtrent het sociaal leenstelsel.

Stand van zaken omtrent het sociaal leenstelsel.

Het sociaal leenstelsel is hot. De afgelopen weken is er veel in het nieuws geweest. De regeringspartijen lijken te beseffen dat het voorstel dat er nu ligt niet door de Eerste Kamer komt.

Hierdoor is de kans groot dat zij terug naar de tekentafel moeten met het plan, wat natuurlijk de kans geeft om de scherpe kantjes er vanaf te halen. Voorlopig lijkt het in ieder geval dat het sociaal leenstelsel voor masterstudenten nog een jaar, dus tot 2015, wordt uitgesteld. Eerder gebeurde dat al voor bachelorstudenten.

Nadat GroenLinks al grote vraagtekens plaatste bij het onderwijsakkoord, begon ook de PvdA zich te realiseren dat het een moeilijk verhaal ging worden. Uiteindelijk lijkt het erop dat het sociaal leenstelsel niet geheel van de baan is, maar het in een mildere vorm terugkomt. Het NWS is tevreden dat het plan in ieder geval wordt herzien, maar ziet het liefst natuurlijk het hele sociaal leenstelsel verdwijnen. Enkele politici zijn het hiermee eens, aangezien het nu al zolang duurt om tot een akkoord te komen, dat zij weinig vertrouwen hebben dat het ooit nog goed komt.

Toch lijkt minister Jet Bussemaker vastbesloten om de basisbeurs voor masterstudenten af te schaffen. In een reactie op kamervragen liet zij doorschemeren niet van haar originele plannen af te willen wijken. Het is nog onbekend hoe de minister dit hoopt te bewerkstelligen, maar duidelijk is zeker dat het moeilijk wordt.

Het NWS zal proberen jullie zo goed mogelijk geïnformeerd te houden over de meest recente ontwikkelingen omtrent het sociaal leenstelsel, en voor degene die twijfelen om volgend jaar een studie in het buitenland te gaan zeggen wij: take a chance!