Studeren in Oxford: hoeveel kost dat?

Gepubliceerd op 14-02-2016 at 23:34

Oxford is op Londen na de duurste stad in het Verenigd Koninkrijk. Het collegejaar duurt effectief 9 maanden, omdat het start in oktober en eindigt in juni. Dat uit zich in een relatief hoog kostenplaatje, zoals hieronder uiteengezet. Het is daarbij belangrijk om onderscheid te maken tussen undergraduate (bachelor) en graduate (master/DPhil) students voor de kosten (tuition fee, college fee en huur).

De Universiteit van Oxford omvat 38 colleges. Studenten wonen vaak op de campus van hun college, maar door academische en sociale activiteiten is er erg veel interactie met studenten van andere colleges binnen de universiteit. Daarnaast is er ook een tweede universiteit in de stad, de Oxford Brookes University, die minder internationale, maar wel regionale bekendheid geniet.

Undergraduates

Het collegegeld voor undergraduates bestaat alleen uit een tuition fee van £9,000.[1]  Undergraduates hoeven geen college fee te betalen (vergelijk onder). Ze moeten wel vaak verplicht op de campus wonen gedurende de drie terms van het jaar. Tussen de terms in mogen ze echter meestal niet in hun kamer verblijven en gaan ze terug naar het ouderlijk huis.. Dit betekent dus dat een undergraduate effectief 6 á 7 maanden in Oxford verblijft en huur betaalt aan het college in plaats van 9 maanden in onafhankelijke studentenbehuizing. De huur bedraagt over het algemeen rond de £600 per maand.

Tabel 1: voorbeeld maandelijkse uitgaven voor een undergraduate student in Oxford, in ponden (uitgaande van 9 maanden)

Uitgavepost Prijs
Collegegeld 1000
Huur (totaal 3.600-4.200, maar verdeeld over 9 maanden) 450
Eten 300
Sociale activiteiten (feestjes, consumpties, uit eten) 100
Studiematerialen (boeken, papier, printen, etc.) 50
Overig (telefoon, medicijnen, etc.) 30
Totaal 2,080

Graduates

Voor graduates bestaat het collegegeld uit twee delen. Allereerst betalen graduates een tuition fee die afhankelijk is van het academische programma. Zie voor alle tuition fees: https://www.ox.ac.uk/students/fees-funding/fees/rates. Daarnaast betalen graduates nog een vaste college fee die £2.933 bedraagt voor het academisch jaar 2016/17. [2] Verder wonen graduates over het algemeen niet op de campus maar in college accommodatie buiten de campus voor het gehele academische jaar (dit kan per college verschillen, vooral voor de 6 graduate-only colleges). Vaak is de prijs van de college accommodatie off-campus ongeveer hetzelfde als het wonen op de campus, ca. £600 per maand.

Tabel 2: voorbeeld maandelijkse uitgaven voor een graduate student in Oxford, in ponden (uitgaande van 9 maanden)

Uitgavepost Prijs
Collegegeld 500-2000
College fee 325
Huur (totaal 5.200) 600
Eten 300
Sociale activiteiten (feestjes, consumpties, uit eten) 100
Studiematerialen (boeken, papier, printen, etc.) 50
Overig (telefoon, medicijnen, etc.) 30
Totaal 1,905-3,405

Overige uitgaven

Voor de overige uitgaven hoeft geen onderscheid gemaakt te worden tussen graduates en undegraduates. Eén van de meest bijzondere dingen die Oxford zo uniek maakt is de dining hall. Elk college heeft een dining hall waar je twee of drie keer per dag kunt eten. De prijs van een maaltijd in de dining hall verschilt per college. Bij het ene college kost het avondeten £3 en bij een ander kan het zo maar weer £6 zijn. Voor ontbijt en lunch gelden ook verschillende tarieven per college. Naast de normale mogelijkheid voor avondeten hebben colleges ook nog formal halls gedurende de term. Deze kosten vaak tussen de £10 en £20 en omvat een driegangendiner al dan niet met wijn.

Wat betreft sociale activiteiten heeft Oxford ook veel te bieden. De stad heeft meer dan 100 pubs, de 38 colleges organiseren vaak feesten (deze worden ‘BOPs’ genoemd) en er zijn een aantal clubs. De prijs per pint is ongeveer £4 in een pub terwijl college bars vaak alcohol aanbieden tegen een gereduceerd tarief van rond de £2.

[1] https://www.ox.ac.uk/students/fees-funding/fees/rates

[2] https://www.ox.ac.uk/students/fees-funding/fees/college?wssl=1

 

Tekst: Mees Vergouwen

Mees Vergouwen studeerde in het jaar 2015/2016 rechten aan de Universiteit van Oxford bij Exeter College in het kader van zijn bachelor Fiscaal Recht. Gedurende dit jaar was hij secretaris van NWS-Oxford. Neem gerust contact op met Mees via de ledenpagina als je nog vragen hebt over het studeren in Oxford.