Blog: Petra geniet in Brussel!

Gepubliceerd op 29-12-2013 at 21:14

Petra ontdekt Brussel, de hoofdstad van Europa en ziet een heel andere kant van België dat ze voorheen kende.

AntoniumIk dacht met Brussel wel een veilige keuze gemaakt te hebben. Niet te ver van huis, maar toch wel anders. Niet Vlaanderen, waar ik vaak was geweest , maar een Franstalige stad. En dan alle politiek die er leeft, dat was voor mij een echte verademing en reden om naar Bruxelles te gaan. Uiteindelijk kan dan iets redelijk dichtbij Nederland zijn, gaandeweg kom je er wel achter dat er een hoop verschillen zijn. niet alleen de taal, ook de mentaliteit van de mensen. Vlaanderen lijkt erg op Nederland, Brussel eerder op een Franse of Duitse stad zelfs, maar dat kan ook door het Europese karakter komen van Brussel natuurlijk.

Hoe langer je in Brussel bent, hoe kleiner de stad eigenlijk wordt. In het begin leek het op een gigantische stad, maar hoe vaker je rond loopt, hoe dichterbij alles blijkt te zijn. Ik studeer aan het Université Libre De Bruxelles , een fijne universiteit, niet te groot, maar ook niet te klein. Naast het feit dat ik wel aardig Frans spreek, is het ook wel fijn dat er genoeg Engelstalige courses worden gegeven hier.

De buurt waarin ik woon is rustig, niet echt een studentenbuurt. Veel lokale winkeltjes of marktjes in de buurt, wat het wel weer heel gezellig maakt. Brussel is uiteindelijk een stad van politiek gemengd met studenten, wat het wel een leuke mix maakt. Ik zou graag vertellen dat de verhalen over meiden/vrouwen die op straat worden lastig gevallen niet waar zijn, maar dat gebeurd helaas wel. Er wordt volgens mij wel aan gewerkt, dus ik houd hoop dat ik binnenkort andere verhalen kan vertellen!

En een voordeel van België is natuurlijk: bier! Rondom Brussel zijn veel brouwerijen en eigenlijk zou ik elk weekend wel een andere brouwerij willen zien. Vroeger was ik niet eens zo’n grote fan van bier, maar daar weet België wel verandering in te brengen.

Uiteindelijk is studeren in Brussel nog in veel manieren hetzelfde als in Nederland, misschien is dat wel in elk land zo. Zo loop ook tegen dezelfde obstakels op, en af en toe kom je regels tegen die je waarschijnlijk nooit zal begrijpen. Maar het leven in een ander land, hoe dicht bij huis het ook eigenlijk is, is wat het zo spannend maakt. De ervaringen die ik hier opdoe zal ik daarom dus ook nooit vergeten.