Column november – Quiet please!


Quiet please staat op de bordjes die de marshalls om de zoveel seconde omhoog houden. Stilte, want een nieuwe golfer staat klaar om een tee-shot te maken om zijn rondje Old Course te gaan beginnen. En wat voor een golfers…naast alle professionals heb ik ook Hugh Grant, Samuel L Jackson en onze eigen Ruud Gullit de revue zien passeren. Het is weer tijd voor het jaarlijkse Alfred Dunhill Links Championship in the Home of Golf, the city of the scarlet gown, the auld grey toun (etcetera etcetera), oftewel St Andrews.

Ik doe een master in Management and Information Technology aan de Universiteit van St Andrews. De studie probeert deze twee vakgebieden zo goed als kan te combineren: dit houdt in dat de managementvakken ook echt van nut zijn in het informatietijdperk en betrekking hebben tot allerlei sociale en juridische aspecten van dit tijdperk en dat de informaticavakken gericht zijn op wetenschappelijke of bedrijfstechnische toepassingen. Het fijne van St Andrews is dat de kans dat de auteurs van wereldwijd gebruikte literatuur ook nog eens jouw lecturers of tutos zijn: learning from the best! Dit is niet alleen zo in mijn studierichtingen maar ook in andere faculteiten, zoals Internationale Betrekkingen.

St Andrews verschilt erg van de meeste Nederlandse studentensteden. Bijna iedereen doet wel aan golf, of dit nou beginnerslessen zijn (ondergetekende) of internationale competities. Behalve dat het natuurlijk in het buitenland ligt, geeft de grootte van de stad (dorp wordt hier niet echt geapprecieerd) ook een indicatie van het verschil: St Andrews heeft nog geen 17.000 inwoners. Dit is inclusief de ongeveer 9000 studenten. Je kunt dan ook niet de straat opgaan zonder iemand tegen te komen die je kent.

Studenten wonen vaak in hun eerste jaar in Halls en blijven daarna in Halls of huren met vrienden een huis in het centrum. Zelf deel ik met vier andere EU-studenten een Georgiaans huis. Blijkbaar woonde Prince William in het huis naast ons. En zo kom je elke maand wel weer een bekende tegen in dit mooie, grijze plaatsje van golf en kennis. Soms letterlijk, zoals bij het Dunhill Tournament, soms hoor je de mensen er over praten: “Dat huis is van Sean Connery” heb ik de afgelopen maand al minstens drie keer gehoord. Wie weet wie ik volgende week weer tegenkom?

Richard doet een MSc in Management and Information Technology aan de Universiteit van St Andrews in Schotland.