Floris de Graaf is de nieuwe NWS-voorzitter ’21/’22!

Gepubliceerd op 04-05-2021 at 22:55

Wie is Floris de II? Even voorstellen:

Allereerst, Floris de II gefeliciteerd met het NWS-voorzitterschap voor het studiejaar 2021/ 2022. Waarom heb je besloten om voor het voorzitterschap van NWS te gaan?

Hartelijk dank, ik kijk heel erg uit naar mijn jaar als voorzitter! 

Aangezien ik zelf al een aantal jaar in het buitenland studeer, heb ik tot nu toe al veel te maken gehad met NWS. De organisatie heeft mij vanaf het begin enorm aangesproken. Mijn keuze om in het buitenland te studeren is een van de beste keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt, en daarom hoop ik dat ik als voorzitter nog meer Nederlandse studenten kan motiveren om een stap over de grens te zetten. 


Wat spreekt je aan NWS aan? En wat zijn je eigen ervaringen met NWS?

Het mooiste aan NWS is denk ik toch wel het netwerk dat erachter zit. Een netwerk van internationaal-georiënteerde en ambitieuze studenten die graag het contact met Nederland willen behouden. Een netwerk van studenten met veel overeenkomsten omdat iedereen ‘in het zelfde schuitje zit’ als Nederlandse student in het buitenland, maar ook een netwerk met veel verschillen, omdat iedereen in een ander land, andere ervaringen heeft opgedaan. Dat maakt het juist ook zo interessant. Het leek mij prachtig om deel uit te maken van dit netwerk. 

Ik heb zelf, toen ik vijf jaar geleden nog in Tokio studeerde, de de NWS-club van Tokio opgericht. Tokio heeft tientallen universiteiten, en het leek me mooi om alle Nederlandse studenten, verspreid over dit grote aantal universiteiten, op de een of andere manier te verbinden. Je mist de ‘Nederlandse gezelligheid’ toch wel eens in het verre Oosten. 

Sindsdien heb ik veel contact gehad met het bestuur van NWS, en heb ik meerdere keren presentaties mogen geven over mijn ervaringen in Azië en het Midden-Oosten. 


Wat zijn jouw eigen buitenlandervaringen en wat zijn je hoogtepunten?

Op het moment studeer ik op de universiteit van Kioto, in Japan. Ik doe hier internationale politiek met een focus op de Midden-Oosten politiek van Japan. Vanwege deze focus ben ik ook meerdere keren voor langere periodes naar Israël en de bezette gebieden geweest. Ik heb ook een jaar als Rotary Exchange student op het Japanse platteland gewoond, waar ik naar een lokale middelbare school ging. Daarna heb ik een jaar Japanstudies gedaan in de bruisende stad Tokyo. In Peking, China heb ik een halfjaar lange exchange gedaan om Chinees te leren, net voor de pandemie daar begon. 

De hoogtepunten… Poeh. Kamperen op de Chinese muur? Op diner met de keizerlijke familie van Japan? Als student in het buitenland maak je enorm veel mee, dus ik raad het zeker aan iedereen aan! 


Wat wil je het komende academisch jaar zoal bereiken?

Zoals ik eerder al benoemde, is de keuze om naar het buitenland te vertrekken, één van de beste keuzes in mijn leven tot nu toe geweest. Ik ben veel zelfstandiger geworden, en heb mijn wereldbeeld kunnen relativeren. Er zijn een hoop uitdagingen die bij een studie in het buitenland regelen komen kijken, maar ik raad toch aan elke student die geïnteresseerd is, om een poging te wagen. Dit academische jaar hoop ik nog meer Nederlandse studenten te kunnen motiveren om te kiezen voor een buitenlandse universiteit. Zeker middelbare scholieren die een volledige studie in het buitenland overwegen. 

Voor veel jongeren zal de financiële hobbel toch wel de grootste zijn. Ik hoop daarom de samenwerking met bijvoorbeeld NUFFIC te versterken en informatie over beurzen, en over de aanmeldingsprocedures nog duidelijker te maken, zodat zoveel mogelijk jongeren die naar het buitenland willen, dat ook kunnen. Ik hoop dat wij als NWS de mogelijkheden kunnen laten zien, en de drempel nog verder te verlagen.

Ook hoop ik dat we de Nederlandse studenten in het buitenland nog beter gaan vertegenwoordigen in bijvoorbeeld de Nederlandse politiek. Studenten die niet in Nederland studeren worden vaak vergeten bij bijvoorbeeld beslissingen over beurzen. Door de belangenbehartiging van Nederlandse studenten in het buitenland nog meer te versterken, kunnen we de drempel om naar het buitenland te gaan een stuk lager maken. 

En waarmee wil je je als voorzitter onderscheiden?

Als voorzitter hoop ik NWS nóg internationaler te maken. Veel mensen denken bij in het buitenland studeren toch meteen aan Engeland, Amerika of een ander Westers land. Het lijkt me mooi om nog meer studenten te enthousiasmeren om nog een stapje verder te gaan. 

Hartelijke groet uit Japan,

Floris de Graaf